Praha - "Nový Svět"

Rok

2024
Rozměry 50×60 cm
Druh malba
Styl fotorealistický  
Námět architektura  
Technika olej  
Materiál plátno  

Vystaveno

Open Travel, s.r.o.
nám. 14. října 2, 15000 Praha 5 - Smíchov

Jedno z nejromantičtějších míst v Praze se nachází v okolí stejnojmenné ulice, nedaleko Pražského hradu. Toto bývalé hradčanské předměstí, které začalo vznikat přibližně v polovině 14. století, bylo osídleno zejména zdejšími lidmi vázanými služebními povinnostmi na Hradě, později byly domečky obývány převážně chudinou. Do dnešních dnů si místo zachovalo ráz křivolakých dlážděných uliček a malých pitoreskních domků s domovními znameními nejčastěji se zlatem v názvu.
D
o malé čtvrtičky Nový Svět patří stejnojmenná ulička, dále potom Černínská ulička sevřená vysokými zdmi zahrad Černínského paláce a přísně uzavřeného tajuplného Kapucínského kláštera. Doleva z Černínské odbočuje směrem na bývalé hradby kraťoučká miniulička Na Náspu. Patří sem i křivolaká Kapucínská ulička, která vstupuje do Nového Světa vidlicovitě rozkročena hned dvěma konci. Nový Svět končí na rohu Kanovnické, kde dříve bývala brána oddělující tuto čtvrť od zbytku Hradčan. Bohužel byla zbořená kolem roku 1890.

Nový svět je dlouhá desetiletí oblíbenou adresou především mezi umělci. Na Novém Světě bydlel například dánský hvězdopravec Tycho Brahe, ale žili zde i mnozí výtvarníci, režiséři, spisovatelé a bohémové. Čtvrť tudíž představuje takový pražský Montmartre.

Líbí se Vám toto dílo? Napište nám

Mohlo by se vám líbit

Získejte informace o nových výstavách na e-mail.

Souhlasím se zpracováním mých osobních údajů,

©2024 Open Travel, s.r.o.
provozováno na systému mojepaleta.cz